Tokenization

Tokenization is gebaseerd op de blockchain en maakt het mogelijk om echte activa te waarderen in de digitale wereld. Het houdt dus in dat een activa wordt omgezet tot een digitaal activa; een token. Hierdoor wordt het voor zowel de maker van het token als de gebruikers ervan makkelijker om te handelen in bepaalde activa. Het klinkt je waarschijnlijk nog erg vaag, maar we leggen je in dit artikel alles uit over tokenization.

Wat is een token?

Maar eerst is het belangrijk om goed te begrijpen wat een token is, voordat we je kunnen uitleggen wat tokenization is. Een token is een digitaal activum dat wordt uitgegeven op de blockchain. Het kan ook worden ingewisseld op de blockchain. Zo‘n token heeft een prijs die variabel is, en wordt onderworpen aan de vraag en aanbod van het token.

Een token heeft verschillende kenmerken:
  • Het kan door elke gebruiker worden aangemaakt.
  • Het kan door de maker worden aangepast met het oog op een gedecentraliseerd gebruik. Het kan dus bijvoorbeeld gaan om een gebruiksrecht, een stemrecht, een auteursrecht, een aandeel in het bedrijf, enz.
  • Het kan van gebruiker tot gebruiker worden overgedragen zonder duplicatie en zonder tussenkomst of instemming van een derde partij, zoals een cryptocurrency.
  • Het is zeer liquide omdat het op elk moment op een beursplatform kan worden gekocht of verkocht.

Soorten tokens

Er zijn twee soorten tokens. Dit zijn de ‘fungible tokens‘ en ‘non-fungible tokens‘. Er zit een groot verschil tussen deze tokens. Een fungible token is een token dat geen unieke waarde heeft. Iedere fungible token is hetzelfde als de andere. Als de waarde dus stijgt, stijgt de waarde van alle tokens.

Een non-fungible (NFT) token is een token met een unieke waarde, en verschilt dus van alle andere tokens. Hierdoor kan de waarde van één non-fungible token stijgen, terwijl de waarde van andere tokens daalt. Dit heeft als voordeel dat non-fungible tokens als verzamelobject kunnen worden gezien. Daarom wordt het ook veel gebruikt door blockchains in de game-industrie.

Waar kun je tokens voor gebruiken?

Het is belangrijk om te begrijpen waar een token voor gebruikt kan worden. Over het algemeen hebben tokens die verschillende soorten gebruikersfuncties:

Token als betaalmiddel

Op dezelfde manier als andere cryptocurrencies kan het token worden gebruikt als ruilmiddel tijdens transacties. Daarom kun je dus met tokens handelen op een crypto exchange. Veel mensen verwarren hierdoor een token met een cryptomunt. Het verschil leggen we je verder in dit artikel uit.

Security token

Het gebruik van de security token stelt een onderneming in staat haar kapitaal te verhogen door zich te bevrijden van de vele beperkingen en voorschriften die door de aandelenmarkt en meer traditionele financieringswijzen worden opgelegd. Een bedrijf kan dus tokens verkopen om kapitaal op te halen. Een token staat dan gelijk aan een aandeel in het bedrijf. Echter is het uitgeven van tokens veel makkelijker dan naar de beurs gaan.

Utility token

Een utility token stelt een bedrijf in staat zijn producten of diensten vooraf te verkopen. De waarde ervan zal schommelen op basis van vraag en aanbod. Door een deel van de oorspronkelijk uitgegeven tokens te houden, zal het bedrijf rijker worden als zijn producten/diensten meer en meer worden gebruikt. Dit komt doordat de waarde van de tokens ook stijgen.

Wat is tokenization?

Tokenization, ook wel tokenizen genoemd, is het omzetten van een daadwerkelijk activum in een digitaal activum (het token). Stel dat iemand een schilderij van Herman Brood heeft met een geschatte waarde van $20.000. De eigenaar zou het schilderij kunnen tokenizen. Hij zal dan 100 tokens verkopen die allemaal $200 waard zijn.

Een koper van het token, heeft dan 1/100 van het schilderij in zijn bezit. Echter kan het zo zijn dat de waarde van het schilderij stijgt, waardoor ook de waarde van het token stijgt. Tokenhouders kunnen hier dus geld mee verdienen. Op het moment dat het schilderij wordt verkocht, zullen de tokenhouders hun deel uitgekeerd krijgen.

Het voordeel is dat gebruikers nu kunnen investeren in activa die eerst te duur voor hen waren. Hierdoor worden bepaalde delen van een markt toegankelijker gemaakt.

Tokenization voor crowdfunding

Hoewel crowdfunding de afgelopen jaren veel aan belang heeft gewonnen, is investeren nog steeds het domein van banken, business angels en andere durfkapitalisten. Tokenization is dus ook een investeringsmodel dat openstaat voor iedereen, en in het bijzonder voor alle gebruikers die niet over genoeg middelen beschikken om bijvoorbeeld te beleggen in aandelen of vastgoed.

Om fondsen te werven, kan een bedrijf Utility tokens uitgeven en zo financiering verkrijgen in ruil voor toegang tot het product/de dienst wanneer het wordt geïmplementeerd. Net als bij Crowdfunding maakt dit het mogelijk om bij het werven van fondsen een groep spelers rond een project te verenigen.

Dit model heeft bepaalde voordelen voor een belegger. Hij krijgt immers rechten (deze zijn gedefinieerd bij de creatie van het token) op een goed/dienst, terwijl hij de vrijheid behoudt om zijn tokens tegen de marktprijs door te verkopen.

Voor de ondernemer is dit systeem een zegen. De tokens zullen hem niet alleen in staat stellen om op een volledig veilige manier fondsen te werven, maar ook om te profiteren van een groot aantal gebruikers. Wanneer het product wordt gelanceerd, zijn er namelijk al veel mensen die de tokens in bezit hebben, en het product dus ook direct kunnen gebruiken. Dat zorgt ervoor dat het product veel sneller erg groot kan worden. En dat zorgt voor meer aandacht in de media.

ICO

We hebben het over fondswerving. Dit wordt ook wel een Initial Coin Offering (ICO) genoemd. Het houdt in dat een crypto project al geld ophaalt, voordat ze het project daadwerkelijk ontwikkeld hebben. Met het geld dat wordt opgehaald, kan het team het project ook daadwerkelijk gaan realiseren. Echter kan het riskant zijn om te investeren in een ICO, omdat je niet weet of het project ook daadwerkelijk gerealiseerd zal worden.

Andere gebruikersfuncties voor tokens

Omdat een token in verschillende vormen bestaan, kan het ook voor verschillende doeleinden gebruikt worden.

Loyaliteitspunten uitwisselen met andere gebruikers

Tot op heden werden loyaliteitspunten binnen een gesloten circuit binnen een onderneming gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan koopzegels van de Albert Heijn.

Laten we ons nu eens voorstellen dat de loyaliteitspunten van een gebruiker binnen een bedrijf worden getokenized. Dit persoon zal dan de keuze hebben om zijn tokens te gebruiken om tegen een lagere kostprijs te kopen, of om ze te geven/verkopen aan een derde partij, zonder enig akkoord van het bedrijf.

Voor de onderneming is het voordeel aanzienlijk groot. Laten we het voorbeeld nemen van het "Miles"-systeem dat door luchtvaartmaatschappijen is opgezet. Iemand die geen klant is, kan dan goedkope "Miles" verwerven in de vorm van een token. Dit is een uitstekende gelegenheid om nieuwe klanten aan te trekken.

Overdracht van een onderneming

De tokenization kan ook worden overwogen op het ogenblik van de overdracht van een aandeel of obligatie.

Zo kan een bedrijf aandelen tokenizen. Gebruikers kunnen dan tokens kopen, en deze ook weer doorverkopen aan andere partijen. Vervolgens kunnen tokenhouders ook geld verdienen (dividend) in de vorm van nieuwe tokens. Omdat het veel makkelijker is om tokens te kopen dan aandelen, zal deze markt ineens een stuk aantrekkelijker en toegankelijker worden voor de gewone man.

Tokenization heeft dus aanzienlijke voordelen voor zowel bedrijven als de eindgebruiker.