Wat is Aptos (APT)?

Aptos (APT) is een layer 1 blockchain dat gebruik maakt van het Proof-of-Stake (PoS) consensus mechanisme. Hiermee komt Aptos in een rijtje tussen andere blockchains als Bitcoin, Ethereum en Cardano te staan; ook dit zijn layer 1 blockchains. Maar waarom hebben we dan eigenlijk nog een andere layer 1 blockchain nodig?

De blockchain van Aptos richt zich op Web 3.0. Dit is een technische ontwikkeling waar we onszelf op dit moment in bevinden. Web 3.0 wordt ook wel het ‘nieuwe internet‘ genoemd en is de benaming van alle economische diensten, producten en applicaties die op de blockchain worden gebouwd. Denk hierbij aan DeFi, NFT‘s, GameFi, Play-to-Earn (P2E) games en crypto. Decentralisatie staat centraal binnen Web 3.0.

Aptos wil een blockchain zijn die de adoptie van Web 3 makkelijker maakt. Dat doet het door een ecosysteem te creëren die de belangrijkste problemen van andere blockchains heeft opgelost. Denk hierbij aan problemen als het blockchain trilemma (schaalbaarheid, veiligheid en decentralisatie), maar ook de gebruiksvriendelijkheid.

Op 17 oktober 2022 is de mainnet van Aptos gelanceerd. Ontwikkelaars kunnen zelf smart contracts programmeren met de Move-programmeertaal. Deze programmeertaal zorgt ervoor dat smart contracts veilig en snel uitgevoerd kunnen worden. Het netwerk kan een groot aantal transacties doorvoeren wat tot snelle transactieverwerking leidt. Deze hoge transactie-throughput is mogelijk omdat transacties parallel aan elkaar worden verwerkt.

Ook hebben de ontwikkelaars verschillende technieken gebruikt die de performance en decentralisatie optimaliseert. Het netwerk houdt ook de reputatie van validators bij. Zij worden voor de verwerking van transacties mede gekozen op basis van hun reputatie. Dit alles zorgt ervoor dat Aptos naar eigen zeggen veel sneller, veiliger en schaalbaarder is dan zijn concurrenten.

Waar kun je Aptos (APT) voor gebruiken?

Aptos ondersteunt de ontwikkeling van smart contracts. Ontwikkelaars kunnen daarom zelf een decentrale applicatie op de blockchain van Aptos bouwen. Ook zijn ze in staat om cryptocurrencies op Aptos te ontwikkelen en laten draaien.

Dit maakt Aptos een blockchain die door ontwikkelaars te gebruiken is, maar ook belangrijk voor eindgebruikers kan zijn. Deze eindgebruikers zouden, volgens Aptos, gebruik kunnen maken van applicaties die veilig, snel en tegen lage kosten te gebruiken zijn. Veel concurrenten bieden deze mogelijkheid niet, omdat ze last hebben van het blockchain trilemma. Dit trilemma houdt in dat een blockchain maar aan twee van de drie belangrijkste kenmerken (veilig, decentraal en schaalbaar) kan voldoen, terwijl deze in het meest ideale geval aan alle drie de kenmerken voldoet.

Wie zijn de oprichters van Aptos?

Mo Shaikh is de CEO en mede-oprichter van Aptos. Dit is niet het eerste cryptoproject waar Shaikh aan werkt, want in het verleden was hij Director of Strategy bij ConsenSys, een groot blockchain bedrijf. Op dit moment is Shaikh bij verschillende andere bedrijven consultant en adviseur.

Avery Ching is de CTO en andere mede-oprichter die al meer dan 10 jaar actief is als softwareontwikkelaar. Binnen Aptos zorgt Ching als leidinggevende voor de technische ontwikkeling van Aptos, samen met een groot team dat uit meerdere software ontwikkelaars bestaat. In het verleden was Ching vicepresident bij Apache Giraph.

Wie zijn de concurrenten van Aptos?

Natuurlijk is Aptos niet de enige layer 1 blockchain die smart contracts ondersteunt. Aptos heeft hierdoor een groot aantal concurrenten. Tot de concurrenten van Aptos behoren:

Layer 1 blockchains zoals Ethereum (ETH), Binance Smart Chain (BSC), Solana (SOL), Cardano (ADA) en Avalanche (AVAX).
Layer 2 scaling solutions zoals Polygon (MATIC), Optimism (OP) en Arbitrum.
Layer 1 programma‘s zoals Moonbeam (GLMR) en Astar (ASTR).

De APT coin

APT is de cryptocurrency van Aptos. Je kunt APT zien als de brandstof van Aptos. Zonder de APT coin zou de blockchain namelijk niet kunnen draaien. Wanneer gebruikers een transactie over Aptos willen uitvoeren betalen ze de transactiekosten met de APT coin.

Validator nodes kunnen APT staken wanneer ze een bijdrage willen leveren aan de verwerking van transacties en creatie van blokken. Door APT te staken kun je een passief inkomen verdienen met Aptos.

Tokenomics van Aptos

Er is volgens Aptos een totale voorraad van 1.000.000.000 APT coins. Van deze 1 miljard APT munten waren bij de lancering van het mainnet (17 oktober 2022) 130 miljoen tokens in omloop. Het aantal tokens dat in omloop is zal de komende jaren verder stijgen. De APT tokens zijn op de volgende manier verdeeld:

51,02% is voor de community;
19% is voor het team, de adviseurs en private investeerders;
16,5% is voor de foundation;
13,48% is voor investeerders.

Waar Aptos (APT) kopen?

Wil je Aptos (APT) kopen? Bij Coinmerce kun je Aptos kopen met iDEAL, SEPA, Giropay, MyBank, Coinmerce Credits en creditcard (Mastercard en Visa). In Nederland en België koop je APT coins natuurlijk bij Coinmerce.

Hier koop je Aptos. Op deze pagina kun je in het koopvenster aangeven hoeveel APT crypto tokens je wilt kopen. Het is ook mogelijk om een eurobedrag in te voeren, waarna Coinmerce berekent hoeveel APT coins je voor dit bedrag krijgt.

Aptos kun je kopen met een normale market order, stoplimiet order of herhalende order. Daarom is Coinmerce een ideaal platform voor zowel de beginnende als gevorderde crypto handelaar die Aptos wil kopen.

Wil jij APT kopen maar heb je nog geen account bij Coinmerce. Dan kun je hier een account aanmaken. Nadat je een account hebt aangemaakt kun je tot meer dan 120 verschillende cryptocurrencies op het platform van Coinmerce verhandelen.

In welke crypto wallet Aptos (APT) bewaren?

Je bewaart Aptos (APT) makkelijk en veilig in je persoonlijke Coinmerce wallet. Nadat je Aptos hebt gekocht, vind je de APT tokens gelijk in je wallet. Coinmerce bewaart het grootste gedeelte van zijn cryptocurrencies op cold storage. Wil je jouw account extra beveiligen? Schakel dan two-factor authentication (2FA) in.

Het is ook mogelijk om Aptos in een externe wallet te bewaren, nadat je de coins bij Coinmerce hebt gekocht. Denk bijvoorbeeld aan een externe hardware wallet zoals Trezor of Ledger. Daarvoor moet je eerst het wallet adres verifiëren bij Coinmerce. Dit kun je binnen je account doen.