Wat is STEPN (GMT)?

STEPN (GMT) is een Move-to-Earn (M2E) applicatie die op de blockchain van Solana draait. Gebruikers kunnen crypto assets verdienen door te bewegen. Het gaat hier niet over beweging in een metaverse, maar om fysieke beweging. Met STEPN worden mensen dus aangespoord om fysiek te bewegen, wat moet zorgen voor meer mensen die gezond leven. Dat is immers het doel dat de makers van STEPN voor ogen hebben.

Binnen de applicatie van STEPN wordt er gebruik gemaakt van drie verschillende soorten cryptocurrencies: SOL (de cryptocurrency van Solana), GMT (Green Metaverse Token) en GST (Green Satoshi Token).

Waar kun je STEPN (GMT) voor gebruiken?

Gebruikers kunnen de speciale STEPN-app op hun smartphone downloaden, waarna ze hun wallet met de applicatie moeten verbinden. Het is belangrijk om SOL-tokens in deze wallet te hebben staan, omdat gebruikers een NFT-sneaker moeten kopen binnen de applicatie. De SOL-cryptocurrency is dus een belangrijke cryptomunt binnen de STEPN-applicatie.

Wanneer een gebruiker in bezit is van NFT-sneakers, kan het avontuur beginnen. De applicatie zal bijhouden hoeveel de gebruiker beweegt. Het is belangrijk dat de gebruiker dus de smartphone meeneemt wanneer hij/zij gaat lopen, joggen of sporten. In dat geval zal de applicatie herkennen dat de gebruiker aan het bewegen is, waarvoor de gebruiker een beloning ontvangt. Deze beloningen worden ontvangen in de vorm van GST- of GMT-tokens.

Gebruikers kunnen de GST- en GMT-tokens gebruiken voor verschillende doeleinden. Zo is het mogelijk om sneakers te upgraden, nieuwe sneakers op de NFT-marktplaats te kopen of kan het omgezet worden naar fiat geld.

GMT- en GST-tokens worden dus in feite opgewekt door het leveren van fysieke energie. STEPN berekent dat één token gelijk staat aan vijf minuten beweging. Deze energie kan alleen opgewekt worden wanneer de gebruiker in het bezit is van een NFT-sneaker. In deze NFT worden de gegevens van de gebruiker bewaard. Denk bijvoorbeeld aan het aantal kilometers dat een gebruiker heeft afgelegd.

De applicatie herkent wanneer iemand gebruik maakt van een voertuig, zoals een auto, trein of bus. Je kunt alleen tokens verdienen wanneer je jouw spieren gebruikt om jezelf voort te bewegen.

Door wie is STEPN ontwikkeld?

STEPN is ontwikkeld door het Australische fintech-bedrijf Find Satoshi Lab. Dit bedrijf is gevestigd in Adelaide en heeft in de afgelopen jaren al verschillende bijdragen geleverd aan de blockchainindustrie. Jerry Huang en Yawn Rong zijn beide co-founder van STEPN en vormden een van de beste teams bij de Solana Ignition Hackathon Gaming Track van 2021.

Wat zijn de voor- en nadelen van STEPN?

Hieronder lees je de belangrijkste voor- en nadelen van STEPN (GMT).

De voordelen

• STEPN spoort mensen aan om fysiek te bewegen door ze te belonen met tokens, wat bijdraagt aan een gezondere wereld;
  • Zowel de GMT- als de GST-tokens worden verbrandt, waardoor het aantal tokens in omloop niet te hoog blijft;
  • STEPN is een van de weinige projecten die op Solana draait, maar hierdoor wel gebruik kan maken van de vele voordelen die de blockchain biedt (zoals de snelle verwerkingstijd en lage transactiekosten).

De nadelen

• Het project is nieuw en moet zichzelf nog bewijzen tussen alle andere cryptocurrencies en blockchainprojecten die beschikbaar zijn;
  • De waarde van STEPN (GMT) zou altijd kunnen dalen, waardoor je mogelijk geld kunt verliezen.

Wat is de GMT- en GST-token van STEPN?

Veel crypto projecten hebben slechts één cryptocurrency. Dat is niet het geval voor STEPN. Dit project heeft namelijk twee verschillende crypto tokens ontwikkeld die je binnen het project kunt gebruiken, wat ook wel een ‘dual token economy‘ wordt genoemd. Dit zijn de GMT- en de GST-token.

GST-token: Green Satoshi Token

Gebruikers kunnen binnen de applicatie van STEPN zogeheten GST-tokens verdienen. Daarvoor hoeven ze slechts in beweging te zijn. Met de GST-tokens kunnen gebruikers in-game functionaliteiten aanschaffen. Denk aan nieuwe sneakers of een upgrade van huidige sneakers. Dit spelelement moet ervoor zorgen dat mensen worden aangezet te bewegen. De GST-tokens worden gemint op het moment dat je jezelf beweegt. Dit betekent dat er een onbeperkte voorraad van aanwezig is.

GMT-token: Green Metaverse Token

GMT is de native token van STEPN, maar wordt binnen de applicatie minder gebruikt dan de GST-token. Er is een maximale voorraad van totaal 6 miljard tokens aanwezig. GMT wordt ook als governance token gebruikt en kan verdiend worden door bepaalde handelingen uit te voeren. Je kunt de GMT-token ook voor een aantal specifieke functies binnen de applicatie gebruiken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de naam van je sneakers aan te passen door te betalen met GMT-tokens.

Het is mogelijk om zowel GMT- als GST-tokens te swappen voor USDC-stablecoins. Hiervoor zullen je sneakers wel level-30 moeten hebben bereikt. Je kunt dit level bereiken door vaak actief te zijn binnen de applicatie van STEPN.

Waar kun je STEPN (GMT) kopen?

Ben je positief over STEPN en denk je dat het project in de toekomst in waarde zal stijgen? Je zou dan kunnen investeren in de GMT-token van STEPN. Je koopt STEPN (GMT) bij Coinmerce met iDeal, SEPA, MyBank, Giropay, EPS en Sofort door hier te klikken.

Voordat je STEPN bij Coinmerce kunt kopen, zul je wel in het bezit moeten zijn van een Coinmerce-account. Deze heb je binnen een paar minuten aangemaakt. Na validatie kun je direct beginnen met de aanschaf van GMT-tokens. Wil je een account aanmaken? Klik dan hier.

In welke crypto wallet kun je STEPN (GMT) bewaren?

Na aankoop van STEPN (GMT) wil je de tokens natuurlijk op de veiligste manier bewaren. Koop je STEPN bij Coinmerce, worden je GMT-tokens direct naar je Coinmerce-wallet verplaatst. Hier staan ze veilig, omdat wij het grootste gedeelte op cold storage zullen bewaren.

Het is ook mogelijk om jouw GMT-tokens op je eigen wallet te bewaren. Je zult daarvoor eerst je wallet adres bij Coinmerce moeten verifiëren. Vervolgens kun je de GMT-tokens naar je eigen wallet versturen. Deze wallet moet wel ondersteuning bieden voor STEPN. Informeer hiervoor altijd bij de uitgever van de wallet voordat je jouw STEPN (GMT) naar de wallet verstuurt.