Wat is een token swap?

Misschien heb je ooit crypto tokens op een gedecentraliseerde crypto exchange (DEX) gekocht. Het is je dan waarschijnlijk wel opgevallen dat hier over ‘swappen‘ wordt gesproken. Ook op andere plaatsen zie je de term ‘token swap‘ steeds vaker terugkomen, nu het aantal applicaties dat op de blockchain draait (dApps) groeit.

In dit artikel leggen we je uit wat een token swap is, en in welke vormen deze plaats kan vinden.

Wat is een token swap?

Met een token swap bedoelen we het uitwisselen van twee tokens. Er kan echter wel een manier zitten in de manier waarop dat gebeurd. Dit zorgt ervoor dat er twee verschillende dingen met een token swap bedoeld kunnen worden.

Een token swap is mogelijk wanneer gebruikers tokens uitwisselen tegen andere tokens die uit een liquidity pool komen. Token swaps vinden ook plaats wanneer tokens tussen twee verschillende blockchains met elkaar uitgewisseld worden.

Uitwisseling van tokens tussen gebruiker en pool

In veel gevallen wordt met het ‘swappen van tokens‘ bedoeld dat tokens tussen een gebruiker en pool gewisseld worden. Dit komt steeds vaker voor door het stijgende aantal DeFi-applicaties. Dit zijn applicaties die op de blockchain draaien, en waarin gebruikers een transactie kunnen doen om van de applicatie gebruik te maken.

Om een transactie te kunnen maken in zo‘n applicatie, zijn er natuurlijk wel tokens nodig. Net als dat een kassa wel geld moet bevatten om klanten van wisselgeld te kunnen voorzien. Omdat een DeFi-applicatie decentraal draait, is er geen centrale partij die zorgt voor de tokens. De gebruikers zullen zelf voor deze tokens moeten zorgen, wat het verschaffen van liquiditeit wordt genoemd.

Liquidity pool

Mensen kunnen tokens uitlenen aan een liquidity pool. Dit is een wallet waarin alle tokens worden bewaard. De wallet onthoudt wie tokens naar de liquidity pool heeft verstuurd, en hoeveel tokens dat zijn. Een persoon die dit doet, wordt een liquidity provider (LP) genoemd.

De tokens die in de liquidity pool worden bewaard, kunnen gebruikt worden door verschillende applicaties. Laten we als voorbeeld een gedecentraliseerde exchange (DEX) nemen. Dit is een platform waar je crypto tokens kunt kopen, net zoals op een centrale exchange als Coinmerce. Een DEX verschilt echter van een centrale exchange, omdat deze op een blockchain draait, en dus decentraal werkt.

Tokens swappen op een DEX

Wanneer iemand tokens op een DEX wil kopen, zal hij tokens moeten swappen. Dit betekent dat de tokens waar hij een ander token mee wil kopen, voor elkaar gewisseld worden, om zo een verkoop tot stand te brengen

Stel dat Lotte in het bezit is van 100 AAVE-tokens, en ze hier graag UNI-tokens van wil kopen op de Uniswap DEX. Lotte geeft aan dat ze UNI-tokens wil kopen, en geeft aan dat ze dit wil doen met 100 AAVE-tokens. Vervolgens berekent de DEX hoeveel UNI-tokens Lotte hiervoor krijgt. Dit zijn er 200.

Wanneer Lotte akkoord gaat met de prijs, zal de token swap beginnen. Uniswap zorgt ervoor dat de 100 AAVE-token naar de liquidity pool worden verplaatst, en vervolgens worden er 200 UNI-tokens uit de liquidity pool gehaald en verplaatst naar de wallet van Lotte. Dit is dus een zogeheten token swap: tokens worden voor elkaar uitgewisseld.

Uitwisseling van tokens tussen twee verschillende blockchains

Een token swap kan ook plaatsvinden wanneer tokens tussen twee verschillende blockchains uitgewisseld worden. Dit is niet bij iedere blockchain mogelijk. De blockchains waartussen de tokens uitgewisseld worden, moeten wel de token standaarden die ze gebruiken ondersteunen.

Een token-standaard is een set van regels waar een token aan moet voldoen, om als ‘token‘ gezien te worden. Zo moeten de tokens bijvoorbeeld wel in dezelfde programmeertaal ontwikkeld worden, zodat ieder systeem de tokens uit kan lezen.

Zo is een token swap tussen de blockchain van Bitcoin en Ethereum niet mogelijk. Bitcoin biedt namelijk geen ondersteuning voor het ERC20 token-standaard, en andersom kunnen Bitcoins ook niet op Ethereum draaien.

Ethereum biedt wel ondersteuning voor onder andere NEO en QTUM. Beide tokens kunnen zonder problemen op de blockchain van Ethereum draaien. Het is dus mogelijk om QTUM tokens van de Quantum-blockchain te swappen naar de Ethereum-blockchain. Ether tokens zullen vervolgens op de blockchain van Quantum kunnen draaien.

Waarom tokens swappen tussen blockchains?

De belangrijkste reden om tokens tussen verschillende blockchains te swappen is dat men hierdoor van meerdere applicaties en protocollen gebruik kan maken. Zo zou een applicatie op Quantum misschien wel gebruik willen maken van een protocol dat op Ethereum draait. Dit is vervolgens mogelijk omdat gebruikers tokens tussen deze twee blockchains kunnen swappen.

Conclusie

Een token swap houdt in dat er twee tokens voor elkaar uitgewisseld worden. De manier waarop dat gebeurt kan verschillen. In de meeste gevallen gebeurt dit wanneer een gebruiker tokens uitwisselt met een liquidity pool. Een andere manier waarop een token swap plaats kan vinden is door tokens tussen twee verschillende blockchains uit te wisselen. Dit kan handig zijn wanneer applicaties en protocollen gebruik willen maken van een applicatie of protocol die op een andere blockchain draait.