Wat is Mirror Protocol (MIR)?

Mirror Protocol is een protocol dat ingezet kan worden voor de creatie van synthetische assets en is ontwikkeld door Terraform Labs. Dit is hetzelfde bedrijf dat achter de ontwikkeling van de Terra-blockchain (en het LUNA-token) zit.

Synthetische assets, of ook wel synthetische tokens genoemd, zijn crypto tokens die de prijzen van fysieke of financiële producten bijhouden en weergeven. Dit betekent dat de waarde van het token altijd gelijk is aan de waarde van het product dat het volgt.

Zo zijn er bijvoorbeeld synthetische tokens die gekoppeld zijn aan goud. De waarde van het token is dan altijd gelijk aan de goudprijs. Een synthetisch token kan ook gekoppeld zijn aan een hypotheek, kunstwerk, aandeel, etc.

Dit is ook waar de naam van het project vandaan komt. Mirror Protocol weerspiegelt namelijk de prijs van andere producten. De waarde van het token kan niet individueel beïnvloed worden door vraag en aanbod.

Een synthetisch token zou je kunnen vergelijken met de crypto- of blockchain-versie van een ETF (Exchange Traded Fund). ETF‘s zijn producten die binnen de aandelenmarkt worden verkocht en hun waarde hebben gekoppeld aan een onderliggend product.

Waar kun je Mirror Protocol voor gebruiken?

Mirror Protocol kan gebruikt worden door mensen die willen beleggen of speculeren op de prijs van fysieke of financiële producten, zonder deze producten daadwerkelijk aan te schaffen. Zo zou je bijvoorbeeld in goud kunnen beleggen door simpelweg een synthetisch token te kopen dat aan de goudprijs is gekoppeld. Dit is een stuk makkelijker en goedkoper dan daadwerkelijk een fysieke goudbaar te kopen.

Een ander voordeel is dat je op deze manier in meerdere markten kunt beleggen, zonder verschillende accounts aan te hoeven maken. Normaalgesproken zou je een account moeten aanmaken bij aan aandelenbroker om aandelen en obligaties aan te schaffen. Door Mirror Protocol kun je speculeren op de prijs van een aandeel of obligatie binnen je crypto wallet.

Hoe werkt Mirror Protocol?

Mirror Protocol draait op de blockchain van Terra. Het bedrijf Terraform Labs zit niet in het bestuur van Mirror Protocol. De MIR-tokenhouders kunnen hun tokens namelijk gebruiken voor governance. Dit betekent dat het MIR-token een stemrecht voorstelt, en de bezitters van deze tokens mee kunnen beslissen over de toekomst van Mirror Protocol. Het project is dus volledig gedecentraliseerd en gedemocratiseerd.

Het maken van synthetische tokens (mAssets)

Gebruikers kunnen vanuit hun eigen wallet een mAsset aanmaken. Dit is het token dat de waarde van een ander product weerspiegelt. Voordat men een mAsset kan maken, zal er eerst een onderpand opgegeven moeten worden. Het onderpand moet 150% zijn van de waarde die het onderliggend product op moment van creatie heeft. Gebruikers kunnen TerraUSD (de stablecoin van Terra) of andere mAssets als onderpand inzetten.

Ondanks dat de prijs van het token de prijs van een ander product volgt, moet er dus nog steeds een daadwerkelijk onderpand zijn. Alleen zo kan het synthetisch token daadwerkelijk de waarde van andere producten weergeven. Dat is ook de reden dat een stablecoin onderpand nodig heeft om stabiel te blijven.

Off-chain data naar on-chain data met Band Protocol

Mirror Protocol draait op de blockchain (on-chain), terwijl de prijzen van financiële producten normaliter op centrale systemen worden bijgehouden (dit noemen we off-chain data). Deze off-chain data moet worden omgezet naar on-chain data, wat lastiger is dan in eerste instantie lijkt. Daarom worden de waardes van de producten met Band Protocol opgehaald. Dit betekent dat gebruik wordt gemaakt van blockchain orakels, die iedere 30 seconde een update geven over de prijs.

Een blockchain orakel een stuk software of manier om off-chain data op de juiste en valide manier naar de blockchain te verplaatsen, zonder dat het netwerk van de blockchain deze data zelf nog moet controleren.

Het kopen van mAssets

Gebruikers kunnen zelf mAssets maken of kopen binnen de webapplicatie van Mirror Protocol. Hier zul je eerst je externe Terra-wallet moeten verbinden, waarna je direct aan de slag kunt met het verhandelen en creëren van mAssets.

Het MIR-token van Mirror Protocol

Het MIR-token van Mirror Protocol is een ERC20-token en draait op de blockchain van Ethereum. Er is een totale maximale voorraad van 370.575.000 tokens die over een periode van 4 jaar vrijgegeven worden. Het MIR-token is geen synthetisch token, maar kan wel voor de volgende functies gebruikt worden:

• Governance (stemrecht);
  • Staken (vastzetten om rente te ontvangen);
  • Transactiekosten (betalen voor het gebruik van Mirror Protocol).

Waar kun je Mirror Protocol (MIR) kopen?

Het MIR-token van Mirror Protocol koop je op de crypto exchange van Coinmerce met iDEAL, SEPA, MyBank en Giropay. Je betaalt geen stortingskosten voor het gebruik van deze betaalmethoden. De transactiekosten verschillen per cryptocurrency.

Naast Mirror Protocol kun je ook nog meer dan 160 andere cryptocurrencies aanschaffen. Door Coinmerce heb je dus eigenlijk maar één account nodig om aan al je cryptomunten te komen. En gaat er wat mis? Dan kun je gewoon contact met ons Nederlandse supportteam opnemen via e-mail of live chat.

Heb je nog geen account bij Coinmerce? Klik dan hier om een account aan te maken. Wanneer je wel een account heb, kun je hier klikken om Mirror Protocol (MIR) bij Coinmerce te kopen.

Hoe en waar kun je het MIR-token bewaren?

Wanneer je Mirror Protocol bij Coinmerce hebt gekocht, worden de MIR-tokens direct naar je Coinmerce-wallet verplaatst. Hier staan ze veilig, want Coinmerce bewaart het grootste gedeelte van zijn crypto assets op cold storage.

Het is ook mogelijk om jouw MIR-tokens vanaf Coinmerce te verzenden naar een externe wallet. Zorg er dan voor dat de wallet ondersteuning biedt aan het protocol waar MIR gebruik van maakt. Controleer dit ook wanneer je MIR naar een hardware wallet, van bijvoorbeeld Ledger of Trezor, wilt verzenden.