Wat is MetaMask?

MetaMask is een Ethereum-wallet waarmee je Ether (ETH) kunt bewaren, evenals alle tokens die draaien op de Ethereum blockchain, zoals de Binance Coin (BNB) of de Basic Attention Token (BAT). Echter is het niet alleen een wallet: het is ook een Ethereum browser die je de mogelijkheid geeft om te communiceren met gedecentraliseerde Ethereum applicaties (dApps) direct vanuit je webbrowser. Het laat websites gegevens ophalen van de blockchain en stelt gebruikers in staat hun verschillende wallets op een veilige manier te beheren. We vertellen je in dit artikel meer over wat MetaMask is en hoe jij het kunt gebruiken.

Wat is MetaMask?

MetaMask is dus een wallet, maar stelt gebruikers ook in staat om via dApps te communiceren met de blockchain van Ethereum. Het is een wallet waar gebruikers niet alleen crypto-tokens kunnen opslaan, maar ook gegevens met betrekking tot Ethereum (public addresses, private keys) zoals elke andere wallet.

Bovendien kun je met MetaMask communiceren met websites die op Ethereum gebaseerde applicaties en smart contracts draaien, waardoor je webbrowser een Ethereum-browser wordt.

Het gebruik van MetaMask vermindert het risico op diefstal via phishing of malafide websites, omdat de private keys in MetaMask blijven. MetaMask heeft ook een anti-phishing tool met een bijgewerkte lijst van malafide websites. Momenteel is de MetaMask-extensie beschikbaar op 4 browsers: Chrome, Firefox, Opera en Brave. Het is dus nog niet mogelijk om MetaMask in Safari te gebruiken.

Waar gebruik je MetaMask voor?

MetaMask kost geen geld, en is een extensie in de browser of plug-in die je kunt installeren als ieder andere add-on. Om het te kunnen gebruiken, heb je een op Chromium gebaseerde browser nodig, zoals Google Chrome, Brave of Firefox.

Maar waar zou je MetaMask voor gebruiken? Met MetaMask kun je Ether of andere ERC-20 tokens ontvangen, bewaren en versturen. Er zijn namelijk genoeg crypto tokens die je niet kunt bewaren bij de grote exchanges als Coinmerce. Dat komt voor bij tokens die nog nieuw zijn bijvoorbeeld. Voordat Coinmerce een nieuwe munt of token toevoegt, gaat er eerst een streng selectieproces aan vooraf. Zo willen we de veiligheid van onze gebruikers garanderen.

MetaMask is een open-source wallet, en daarom is het mogelijk om ieder token dat een ERC-20 token is toe te voegen. Om tokens toe te voegen, kun je deze versturen vanaf een grote crypto exchange, of via een gedecentraliseerde crypto exchange (DEX). Je zult eerst Ether in je MetaMask wallet moeten opslaan, voordat je een aankoop kunt doen. Het gaat immers om Ethereum tokens, en die moeten betaald worden met een Gas-fee.

Vervolgens zul je gebruik moeten maken van een DEX zoals Uniswap, Sushiswap of Pancakeswap. Hier kun je vervolgens een cryptomunt swappen voor een token die je graag wilt kopen. Hierna moet je het adres van de token nog toevoegen in je MetaMask wallet, waarna de aangekochte tokens zichtbaar zijn.

De voordelen van MetaMask

Je hebt waarschijnlijk al gezien wat de voordelen zijn van MetaMask. Toch willen we de voordelen nogmaals eens belichten:
  • Het is open-source en wordt daarom onderhouden door een grote gemeenschap die bijdraagt aan de ontwikkeling van MetaMask, wat de veiligheid en functies ten goede komt;
  • Het heeft een simpele gebruikersinterface, die door bijna iedereen te begrijpen is;
  • Je hebt zelf toegang tot je eigen crypto, in plaats van dat je dit bij een centrale exchange hebt staan;
  • De klantenservice van MetaMask is ontzettend goed. Bij problemen kun je dus altijd ergens terecht.

Nadelen van MetaMask

Zoals elke technologie heeft ook MetaMask een paar nadelen. Voordat je gebruik gaat maken van MetaMask, is het belangrijk dat je ook bewust bent van de nadelen:
  • In plaats van een volledige node te zijn, vertrouwt MetaMask op externe nodes die soms downtime hebben waardoor de toepassing niet meer werkt.
  • Hoewel MetaMask geen toegang heeft tot jouw informatie, heeft de browser die je gebruikt dat wel, wat de privacy in gevaar kan brengen.
  • MetaMask is alleen beperkt tot interactie met de door MetaMask benoemde smart contracts en dApps. Het kan dus niet veel meer doen, zoals een nieuw smart contract schrijven en gebruiken.

Hoe kan ik MetaMask installeren op Chrome, Firefox, Opera en Brave?

Wanneer je MetaMask wilt installeren, is het eerste wat je moet doen naar de officiële MetaMask website gaan. Kies vervolgens de browser naar keuze uit de lijst: Chrome, Firefox of Opera. Als je Brave gebruikt, is het belangrijk om te weten dat het al voor enige tijd geen MetaMask meer ondersteunt. In plaats daarvan moet je de Chrome-extensie downloaden, die volledig compatibel met Brave is.

Vervolgens is het de bedoeling dat je de extensie toevoegt aan de browser. Hoe je dit doet, verschilt per browser, maar is vaak binnen enkele klikken gebeurd. Nadat je hebt bevestigd da je de extensie wilt installeren, heb je MetaMask succesvol geïnstalleerd. Dit is meestal binnen enkele minuten gebeurd, omdat het uitvoeren van de stappen voor zich spreekt.

Hoe maak ik een MetaMask account aan?

Na de installatie zou MetaMask moeten openen als een pagina in je browser. Indien dit niet het geval is, klik je op het MetaMask icoon in de rechterbovenhoek om MetaMask op te starten. Daarna wordt je gevraagd of je een wallet wilt importeren, of een nieuwe wallet aan wilt maken.

Wanneer je een wallet van een ander apparaat wilt overzetten, kun je ervoor kiezen om een wallet te importeren. Hiervoor heb je vervolgens de seed nodig. Wanneer je nog geen MetaMask wallet hebt, kies je ervoor om een nieuwe wallet aan te maken.

Je zult vervolgens een wachtwoord moeten aanmaken om de wallet te beveiligen. MetaMask bewaart je private keys lokaal in de browser, en met het wachtwoord kun je ze versleutelen zodat niemand anders bij de cryptomunten kan komen die staan opgeslagen in de wallet. Nadat je de voorwaarden hebt geaccepteerd, kun je verder gaan.

Tenslotte zal MetaMask je vragen om een herstelzin van 12 woorden op te slaan, wat de seed van de wallet is. Met deze zin kun je jouw geld terugkrijgen als het apparaat stuk, verloren of gestolen is. Je kunt MetaMask dan opnieuw installeren en deze zin importeren om de wallet te herstellen. Zorg ervoor dat deze zin dus veilig wordt opgeslagen, en deze niet alleen om hetzelfde apparaat te bewaren. Mocht het apparaat stuk zijn, moet je namelijk wel bij de seed kunnen komen.

Is het mogelijk om een hardware wallet te koppelen aan MetaMask?

Heb je veel tokens in je bezit? Dan kan het verstandig zijn om deze op te slaan in een hardware wallet. Dat is een stuk veiliger dan dat ze worden opgeslagen in de browser. Een hardware wallet is een USB-stick die je kunt loskoppelen van bijvoorbeeld je laptop of computer. Op het moment dat de wallet niet is gekoppeld aan een apparaat, is het ook onmogelijk voor hackers om cryptomunten en tokens te stelen uit de wallet.

Gelukkig is het mogelijk om een cold wallet aan te sluiten op MetaMask. Zo kun je een Ledger Nano S of Trezor koppelen aan MetaMask. Dit zijn dan ook de populairste en meest gebruikte hardware wallets. In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om andere hardware wallets te koppelen aan MetaMask, al zullen we daar nog even voor moeten wachten. Op de website van MetaMask staat een lijst met de hardware wallets die door MetaMask ondersteund worden.